motorolaj jelölések

A motorolajokat többféle jelöléssel lehet azonosítani. A leggyakrabban használt jelölések a következők:

 1. SAE jelölés – Az SAE (Society of Automotive Engineers) jelölés az olaj viszkozitását adja meg, azaz hogy az olaj milyen könnyen áramlik a motorban. Az SAE jelölés két számból áll, például 5W-30 vagy 10W-40, ahol az első szám az olaj hideg viszkozitását, a második szám pedig a meleg viszkozitását jelzi.
 2. API jelölés – Az API (American Petroleum Institute) jelölés a motorolaj minőségét jelzi. Az API kódok betűkből és számokból állnak, például API SN vagy API CI-4. Az API jelölés az olaj teljesítményét és az adott motor megfelelőségét jelzi.
 3. ACEA jelölés – Az ACEA (Association des Constructeurs Européens d’Automobiles) jelölés szintén a motorolaj minőségét jelzi. Az ACEA jelölés betűkombinációkból áll, például ACEA A3/B4 vagy ACEA C3. Az ACEA jelölés az olaj teljesítményét és az adott motor megfelelőségét jelzi.
 4. OEM jelölés – Az OEM (Original Equipment Manufacturer) jelölés a gyártók által használt jelölés. Az OEM jelölés megmutatja, hogy az adott olaj melyik autógyártó ajánlása szerint készült.
 5. JASO jelölés – A JASO (Japanese Automotive Standards Organization) jelölés a motorolaj minőségét jelzi a motorkerékpárok és robogók esetében. A JASO jelölés betűkombinációkból áll, például JASO MA vagy JASO FB.

Fontos megjegyezni, hogy az egyes motorok és autógyártók eltérő olajszabványokat használnak. Ezért fontos, hogy az autó gyártója által ajánlott olajat használjuk a motorban.

Az SAE (Society of Automotive Engineers) által meghatározott motorolaj jelölések a következők

 1. SAE 0W – nagyon alacsony viszkozitású hideg körülmények között történő használatra tervezett olaj
 2. SAE 5W – alacsony viszkozitású hideg körülmények között történő használatra tervezett olaj
 3. SAE 10W – közepesen alacsony viszkozitású hideg körülmények között történő használatra tervezett olaj
 4. SAE 15W – közepesen magas viszkozitású hideg körülmények között történő használatra tervezett olaj
 5. SAE 20W – magas viszkozitású hideg körülmények között történő használatra tervezett olaj
 6. SAE 25W – nagyon magas viszkozitású hideg körülmények között történő használatra tervezett olaj
 7. SAE 20 – magas viszkozitású meleg körülmények között történő használatra tervezett olaj
 8. SAE 30 – közepesen magas viszkozitású meleg körülmények között történő használatra tervezett olaj
 9. SAE 40 – közepesen alacsony viszkozitású meleg körülmények között történő használatra tervezett olaj
 10. SAE 50 – alacsony viszkozitású meleg körülmények között történő használatra tervezett olaj

Az SAE jelölések a motorolaj viszkozitását jelölik, amely a folyadék áramlási tulajdonságát jelenti. Az SAE jelölés első száma az alacsony hőmérsékleten (hideg indulásnál) jellemző viszkozitást jelzi, míg a második szám a meleg körülmények között jellemző viszkozitást jelzi. A viszkozitás befolyásolja az olaj áramlási sebességét, így fontos a motorolaj kiválasztásakor. A leggyakoribb SAE jelölések az SAE 5W-30 és az SAE 10W-40. Az autó gyártója által előírt SAE jelölést mindig be kell tartani a megfelelő motorvédelem és hatékonyság érdekében.

 • Az első szám minden esetben 5-tel osztható. Azt a legalacsonyabb hőmérsékletet mutatja, amelyen az olaj akár hidegindítás esetén is képes megvédeni a motort. A kiindulópont: -35 °С, így a példában szereplő 10W kenőanyag -25 °С hőmérsékletig jelent védelmet.
 • A második tagot jelentő W betű az angol winter (tél) szót jelöli.
 • Az utolsó tag pedig a normál körülmények közötti olaj áramlás tulajdonságát írja le. A magasabb érték előnyösebb áramlási képességet jelöl.

Az API (American Petroleum Institute) által meghatározott motorolaj jelölések a következők

Az alábbi táblázat bemutatja az API motorolaj jelöléseket és azok megfelelő évszámait:

API Jelölés Évszám
SA 1930
SB 1940
SC 1950
SD 1960
SE 1970
SF 1980
SG 1990
SH 1996
SJ 2001
SL 2004
SM 2010
SN 2011
SN Plus 2018
SP 2020

Fontos megjegyezni, hogy az API szabványok nem csak a teljesítményt határozzák meg, hanem azt is, hogy melyik korszak motorjaihoz használhatók az adott olajok. A fenti táblázat csak általános útmutatást nyújt, de mindig fontos ellenőrizni a gyártó előírásait, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy az adott olaj megfelel-e az autónk számára.