abs fék légtelenítés sorrendje

Az ABS (blokkolásgátló rendszer) az egyik legfontosabb innováció az autóiparban az utóbbi évtizedekben. Miközben a rendszer növeli az úton való vezetés biztonságát, fenntartása és karbantartása specifikus ismereteket igényel. Az ABS fékrendszer légtelenítése különösen fontos, mivel a rendszerben lévő levegő befolyásolja a fék hatékonyságát és a blokkolásgátló rendszer működését. Lássuk, milyen sorrendben és hogyan végezzük el ezt az eljárást.

1. Az ABS fékrendszer légtelenítésének fontossága:

A fékrendszerben lévő levegő azért probléma, mert ellentétben a fékfolyadékkal, a levegő összenyomható. Ez azt eredményezi, hogy ha levegő van a rendszerben, a fékpedál depressziója nem lesz hatékony, a fékezés nem lesz egyenletes és a fékpedál „puhának” érződhet.

2. ABS fékrendszer légtelenítés sorrendje:

a) Előkészítés:

 • Ellenőrizze a fékfolyadék szintjét, és győződjön meg róla, hogy a tartály tele van.
 • Használjon minőségi fékfolyadékot, ami megfelel az autó gyártója által előírt specifikációnak.
 • Emelje fel az autót biztonságosan egy emelő segítségével.

b) Hagyományos féknyergek légtelenítése:

Mielőtt hozzáfogna az ABS modulhoz, légtelenítse a hagyományos fékrendszert.

 1. Kezdje a kereket a legtávolabbi helyen a fékfolyadék tartálytól (általában a hátsó bal kerék), majd kövesse ezt a sorrendet: hátsó jobb, első bal és végül első jobb.
 2. Egy munkatárs segítségével nyomja le a fékpedált, miközben a légtelenítő csavart kinyitja, és engedje ki a levegős fékfolyadékot.

c) ABS modul légtelenítése:

Mivel az ABS modul speciális eszközöket és technikákat igényel, sokan választják a szakműhelyeket ehhez a feladathoz. Ha azonban rendelkezik a megfelelő eszközökkel, kövesse az alábbi lépéseket:

 1. Csatlakoztassa az ABS légtelenítő eszközt az OBD (On-Board Diagnostics) csatlakozóhoz.
 2. Kövesse az eszközön megjelenő utasításokat, hogy aktiválja az ABS modult.
 3. Az eszköz a szelepeket aktiválva engedi ki a levegőt az ABS modulból. Ezalatt folyamatosan pótolja a fékfolyadékot, hogy a szint soha ne csökkenjen a minimum alá.
 4. Amikor az eszköz jelez, fejezze be a légtelenítést.

3. Utómunkálatok:

 • Ellenőrizze a fékfolyadék szintjét, és töltse fel szükség esetén.
 • Próbálja ki a fékrendszert az autó emelése előtt, hogy győződjön meg róla, hogy a pedál kemény és nincsenek szokatlan hangok vagy rezgések.
 • Engedje le az autót és végezzen egy kis tesztvezetést biztonságos területen.

Bár az ABS fékrendszer légtelenítése bonyolultnak tűnhet, a megfelelő eszközökkel és ismeretekkel ez egy elérhető feladat a házi szerelők számára is. Ha azonban nem érzi magát biztosnak az eljárás során, mindig forduljon szakemberhez. Az autó fékrendszere létfontosságú, és semmilyen kockázatot nem szabad vállalni annak biztonságával kapcsolatban.