autó előélet lekérdezés

Bizonyára sokan ismerünk olyan embereket a környezetünkben, akik pórul jártak használtautó vásárlásakor. Nagyon sok esetben történik meg az, hogy a megvenni kívánt jármű nem megfelelő műszaki állapotú, vagy a tulajdonosi jogviszony nem megfelelően tisztázott. Régebben sokkal nehezebb dolga volt bárkinek, aki használtatót akart venni, manapság azonban számtalan lehetőség van megbizonyosodni arról, hogy a megvásárolni kívánt autó esetleg nem áll körözés alatt, vagy a műszaki előélete, szervizelése, kártörténete megfelel-e a valóságnak.

Az autó előélet lekérdezés különböző módokon lehetséges

Az autó előélet lekérdezés egyik leggyakoribb módja a nyilvántartásokat tartalmazó online adatbázisok keresése, ahol megadva a jármű forgalmi rendszámát, vagy az alvázszámát, lekérhetők az adatok (kártörténet, elvégzett szervizek, futott kilométer..stb.). A következő lehetőség a jármű ügyfélkapun keresztüli lekérdezése, ahol informálódhatunk, hogy milyen a kiválasztott autó jogi előélete (esetleg nem áll-e körözés alatt, forgalomban tartás-korlátozás, elidegenítési kérelem). Ez utóbbi sajnos csak a magyarországi adatokkal szolgál, így ha a teljes EU előtörténetre vagyunk kíváncsiak, ajánlott egy erre felkészült oldal megnézni, például az alvázszám lekérdezés a jarmuelemzes.ecdh.hu oldalon.

Tehát ha meggyőződtünk arról, hogy a kinézett autó minden általunk támasztott követelménynek előzetesen megfelel, jöhet a személyes megtekintés. Fontos megjegyezni, hogy mindezek ellenére még mindig elég sok olyan jármű van fent a hirdetési oldalakon, amik nem fedik a valóságot, hogy miért?

Mert még mindig vannak, akik elhisznek mindent, ami egy hirdetésben szerepel. Ha az autó rendelkezik szervizkönyvvel, akkor érdemes azt is átnézni, bár figyelmbe kell venni, hogy sajnos ezek elég könnyen hamisíthatók. A végleges kipróbálásra többnyire kétféle megoldást szoktak alkalmazni. Az egyik, amikor viszünk magunkkal valakit, akiben megbízunk annyira, hogy ő nézze át az autót. A másik megoldás, ha egy szervizben nézetjük át, aminek persze anyagi vonzata is van, de azt hiszem erre azért érdemes áldozni.

Egy olajcsere, gyertyacsere illetve kisebb szervizek simán beleférnek, de komolyabb probléma esetén okosabb a vásárlástól elállni, hallgassunk a szervizre, vagy akiben megbízunk. A legvégén pedig a kötelező biztosítás megkötése, valamint az adásvételi szerződés megírása marad csak. Itt a legfontosabb az összes példány aláírása mindenkinek. Ha ezzel is megvagyunk, már csak arra kell odafigyelni, hogy 15 napon belül intézzük el az átírást.