felni et szám

A felnik ET száma az „Einpresstiefe” rövidítése, amely a felnitő tengely síkjától mért milliméterben kifejezett távolságot jelenti. Az ET szám az úgynevezett offset értéket fejezi ki, amely hatással van a felnire szerelt abroncs pozíciójára és a jármű stabilan tartására.

Az ET szám pozitív, ha a felnitő síkja a tengely középvonalától kifelé esik, és negatív, ha a felnitő síkja a tengely középvonalától befelé esik. Minél nagyobb a pozitív ET szám, annál inkább befelé kerül a felnitő síkja, és minél kisebb az ET szám, annál inkább kifelé kerül a felnitő síkja.

Fontos megjegyezni, hogy minden járműnek saját ET tartománya van, amelyet a gyártó által meghatározott. Ha nem megfelelő ET számú felnit használunk, akkor az hatással lehet az autó stabilitására és az abroncs kopására is. Ezért fontos, hogy mindig az autó gyártójának előírásai szerint válasszuk ki a megfelelő ET számú felniket.

Az ET számokat általában milliméterben adják meg és a felnitő tengely síkjától mérik. Az alábbi táblázatban látható néhány példa a leggyakrabban használt ET számokra és azok jelentésére.

Felni et szám táblázat

ET szám Offset érték (mm)
ET0 0 mm
ET10 10 mm
ET20 20 mm
ET30 30 mm
ET35 35 mm
ET40 40 mm
ET45 45 mm
ET50 50 mm
ET55 55 mm
ET60 60 mm
ET70 70 mm

Fontos megjegyezni, hogy minden járműnek saját ET tartománya van, amelyet a gyártó által meghatározott. A legmegfelelőbb ET szám kiválasztásához mindig az autó gyártójának előírásait kell figyelembe venni. Ha nem megfelelő ET számú felnit használunk, az hatással lehet az autó stabilitására és az abroncs kopására is.