váltó javítás

Bizonyos esetekben nem kérdés, hogy csak is az alkatrész komplett cseréje jelenti a megoldást, azonban ez nem minden esetben van így. Ahogy minden alkarész, úgy előbb-utóbb a DSG váltó is megadja magát, márpedig ekkor el kell dönteni, hogy cserére, vagy javításra kerüljön sor. Az alábbiakban nem csak a DGS váltó javításáról, hanem a meghibásodás jeleiről is bővebben szót ejtünk.

Mit érdemes tudni a DSG váltóról?

A DSG váltókról elöljáróban annyit mindenképp érdemes tudni, hogy hatékony és kényelmes technológiáról van szó. A DSG váltó kettős tengelykapcsolós nyomatékváltó, amely el van látva a mechanikus erőátvitel automatizálással. Működésének lényege, hogy a két váltóegység megosztja egymás közt a páratlan, valamint a páros fokozatokat. A hátramenet a 4. és a 6. fokozat mellé van rendelve.

Ahogy az automata váltóknál, úgy ebben az esetben is kiemelt jelentőséggel bír az időben történő olajcsere. A hatsebességes DSG váltó olajcsere intervalluma nagyjából hat hónap, de hatvanezer kilométerenként érdemes sort keríteni a DSG váltó olajcserére. Ahogy a motorolaj cserére is rendszeresen sor kerül, úgy a váltóolaj cseréről sem szabad elfeledkezni. Talán mondanunk sem kell, hogy a jó minőségű olaj meghosszabbíthatja a váltó élettartamát. Ezenkívül az is lényeges információ, hogy a szűrő is nagyon fontos alkatrész, amelynek rendelkeznie kell az előírt jóváhagyással. A dsgjavitas.hu weboldalon erről többet olvashat!

DSG váltó hiba jelei és a javítás

Idővel minden alkatrész elromlik, így a DSG váltó is, habár jó hír, hogy ezeknél a sebességváltóknál a meghibásodási arány meglehetősen alacsony. A teljes automatizálás előnye, hogy védi a váltót az alkatrésszel kegyetlenül bánó sofőröktől. Ettől függetlenül előfordulhat hiba, főkent, hogy a rendszer rendkívül bonyolult működéssel rendelkezik.

A DSG váltó meghibásodás hibájára utal, ha nehézkes a sebességbe kapcsolás, kimaradnak sebességfokozatok, a műszerfalon megjelenik egy villogó fogaskerék vagy a váltó felől csörgő zajt lehet hallani. Egy új alkatrész rendkívül drága lehet, akár több százezres kiadással is kell számolni ennél az opciónál. Ráadásul az elmúlt hónapokban és években tapasztalható alkatrész drágulás miatt ez az összeg egyre csak nő, így célszerű a DSG váltó javítás mellett dönteni!