levegős fék jelei

A fékrendszerben lévő levegő súlyos problémákat okozhat, és komoly veszélyt jelenthet a vezetés során. A fékrendszer hatékonysága azon múlik, hogy a fékfolyadék átadja-e az ön által a fékpedálra gyakorolt nyomást a féknyergeknek és -doboknak. A fékfolyadék nem összenyomható, azonban a levegő igen, így a levegő jelenléte a rendszerben befolyásolhatja a fék teljesítményét.

Lássuk tehát, milyen jelek utalnak arra, hogy levegő került a fékrendszerbe:

 1. Nyúlós, puha fékpedál: Az egyik leggyakoribb jel, hogy a fékpedál depressziója nem ad azonnali választ. A pedál depressziója sokkal mélyebb lehet, mint a szokásos, vagy „nyúlós” érzetet adhat.
 2. A fékpedál a padlóhoz ér: A fékpedál a padlóhoz közelíthet vagy akár elérheti azt a normál fékezés során.
 3. Nem megfelelő fékteljesítmény: A levegős fékrendszer nem fogja ugyanolyan hatékonyan lefékezni az autót, mint amikor a rendszer levegőmentes. A fékhatás késleltetett vagy egyenetlen lehet.
 4. A fékpedál vibrál: Az egyenetlen fékhatás miatt a pedál rezonálhat vagy vibrálhat.
 5. Zörgő hang a fékezés során: Néha a levegős fékrendszerben lévő levegő a fékfolyadékkal együtt áramolva zörgő vagy pezsgő hangot adhat ki.

Hogyan kerül levegő a fékrendszerbe?

A leggyakoribb okok között szerepelnek a nem megfelelően szoros fékcsövek vagy csatlakozók, a fékfolyadék cseréje során fellépő hibák, vagy a rendszer sérülése egy baleset vagy mechanikai behatás miatt.

Hogyan távolítsuk el a levegőt a fékrendszerről?

Az eljárást, amely során a levegőt eltávolítják a fékrendszerről, „fékszellőztetésnek” nevezik. Ezt a folyamatot autószerelő műhelyekben szokták elvégezni, de otthon is megtehető a megfelelő eszközökkel és némi tapasztalattal.

A fékszellőztetés folyamata:

 1. Emelje fel az autót úgy, hogy hozzáférjen a féknyergekhez.
 2. Találja meg a féknyereg szellőztető csavarját.
 3. Nyissa ki a fékfolyadék tartályt, és győződjön meg róla, hogy elegendő fékfolyadék van benne.
 4. Míg egy másik személy a fékpedált lenyomva tartja, tekerje le a szellőztető csavart, hogy a levegő és a régi fékfolyadék kijöjjön.
 5. Zárja be a csavart, és engedje fel a fékpedált.
 6. Ismételje meg ezt az eljárást, amíg a kijövő folyadék levegőmentes nem lesz.

Zárszó

A levegős fékrendszer nem csak az autó teljesítményét csökkenti, de komoly veszélyt is jelenthet az utakon. Ha a fent említett jelek bármelyikét észleli, azonnal végeztesse el a szellőztetést, vagy forduljon szakemberhez. Soha ne hanyagolja el a fékrendszer karbantartását, hiszen az Ön és utastársai biztonsága múlik rajta.