Komolyabb mozgásszervi panaszok esetén a Sherlock Rehab magánrendelőt szoktunk ajánlani a nálunk sportolóknak. Gyógytornával kombinált manuálterápiával szüntetik meg a panaszokat, hogy a páciens mielőbb visszatérhessen a kedvenc sportjához.

Hogyan néz ki egy kezelés? Miért Sherlock? Ezekre a kérdésekre is választ ad Olosz József, a Sherlock Rehab vezetőgyógytornásza.

Nyomozás a fájdalom forrása után

A rendelőnek azért választottuk a Sherlock Rehab elnevezést, mert úgy gondoltuk, ez ábrázolja legjobban azt a terápiás szemléletmódot, amit mi a manuálterápiás kezelések során képviselünk – Olyan profizmussal kutatjuk a fájdalom okait, mint ahogy Sherlock Holmes deríti fel a bűnügyeket.

Miben tér el a Sherlock Rehab más terápiás szolgáltatóktól?

Úgy gondoljuk, hogy arra törekszik minden egészségügyi szolgáltató, hogy a legjobb tudása szerint ellássa, és kezelje a panasszal hozzá forduló pácienseket.

Azonban, ha felelni kell arra a kérdésre, hogy mi az amiben mi különbözünk más egészségügyi szolgáltatóktól, akkor a válaszunk egyértelműen a betegek állapot felmérésébe fordított idő, és ezáltal a panaszok ok-okozatának alapos és precíz feltárása – mi erre specializálódtunk. A legfőbb célunk, hogy a páciens felépülve távozzon rendelőnkből.

Hogyan zajlik egy terápiás kezelést a Sherlock Rehabnál?

  1. Állapotfelmérés

A kezelések megkezdésé előtt az érintett személy egy alapos állapotfelmérésen vesz részt, amely magába foglal egy elbeszélgetést, ami során az érintett elmeséli milyen panasszal érkezett, mióta állnak fenn az említett tünetei, volt-e a közel vagy távolabbi múltban bármilyen műtétje, érte-e trauma, ezen kívül a tünetek mikor mire csökkennek, és mikor válnak intenzívebbé.

Azért kiemelkedően fontos, hogy a páciens múltjában ért traumákról, műtétekről, tudomást szerezzünk, mert ezek nagy mértékben befolyásolhatják egy későbbi krónikus fájdalom megjelenését. Ha egy beteg arról számol be, hogy egyszer csak derékfájdalmai lettek, vagy esetleg ok nélkül fájni kezdett a feje, akkor ezek mögött valószínűsíthető, hogy egy egyensúly felbomlásáról van szó, és ennek sokszor egy a múltban bekövetkezett trauma az oka, amit a gyógyulás érdekében kezelnünk kell.

Miután a páciensről megtudtunk minden számunkra fontos információt, akkor ezen adatokat segítségével felvázolunk több lehetséges hipotézist (részben igazolt tudományos felvetés) arra vonatkozólag, hogy mi okozhatja a panaszokat.

Ha a páciens például derékfájdalommal keres fel minket, akkor azt több probléma is okozhatja: például porckorongsérv, vagy egy belső szervi rendellenesség, de egy korábbi műtéti heg is lehet a baj forrása.

A szakember kiválasztja a feltételezhető hipotézist, és megkezdődik tesztelése különböző fizikai (ortopédiai, neurológiai és neurodinamikai) eljárások segítségével. Ha a betegünk szervezetének működése igazolja az eljárás során, hogy a hipotézis megfelel, akkor kezdődhet meg a kezelés.

  1. Manuálterápia

Az általunk felépített hipotézis szerint járunk el a gyógykezelés során, és úgy választjuk ki a megfelelő terápiás technikát is. Például, ha a hipotézis azt jelezte, hogy a beteg derékfájdalma mögött belső szervi probléma áll, akkor ebben az esetben egy viszcerális technikát alkalmazunk. Ha viszont az elmélet mozgásszervi okot mutat, akkor abban az esetben ortopédiai manuálterápiás módszert használunk.

3.Gyógytorna

Ha az elmélet megfelelő volt, abban az esetben a páciens gyors javulásra számíthat. A manuálterápiás kezelés után jöhet a gyógytorna, amivel felülírásra kerülnek a korábbi hibás mozgásminták, illetve megszilárdítjuk a manuálterápia által elért eredményeket.

  1. Otthoni feladatok

Miután végeztünk a kezeléssel, a páciens egyénre szabott otthon is elvégzendő gyógytorna feladatokat kap, amit azért szükséges, hogy biztosítsuk a gyógyulás hosszan tartó hatását.

5.Utánkövetés

Fontos számunkra, hogy a belénk bizalmat fektető betegek gyógyultan hagyják el a rendelőnket, ezért hangsúlyt fektetünk az utánkövetésre. Néhány nappal az otthoni feladatok elvégzését követően, érdeklődünk a beteg hogylétéről, és a javulási tendenciákról.

Mi történik akkor, ha nem javul a beteg állapota?

Ha az első hipotézis alapján felépített kezelés hatására a páciens állapota nem javul, akkor aktuálissá válik a részletes állatotfelmérésen kapott nyomok újra átnézéséhez. Ekkor felállítunk egy új gyógykezelési tervet, és e szerint járunk el mindaddig, amíg gyógyulást nem tapasztalunk.

Bővebben rólunk: sherlockrehab.hu