kotelezoszerviz-pixabay

A kötelező időszakos szerviz jelentőségével minden autótulajdonos tisztában van, mégis sokan ódzkodnak tőle az időközben felmerülő extra kiadásoktól. Vajon lehetséges-e az éves vizsgálatot rejtett költségek nélkül? A kérdésről Katona Csabát, a Dottore Autószerviz ügyvezetőjét kérdeztük.

Milyen időközönként érdemes szervizeltetni járművünket?

K.Cs.: Autónk szerviz intervallumát, vagyis azt, hogy milyen gyakorisággal szükséges megvizsgáltatni a járművet minden esetben a gyártó határozza meg a gépkocsi kezelési útmutatójában. A periódusokat előírhatják bizonyos időközönként (pl. évente) vagy futásteljesítmény alapján (pl. 20 ezer kilométer után).  Napjaink rohamosan fejlődő járműiparának köszönhetően egyre ritkábban kell szervizeltetni autónkat: régebben minden 10.000 km-t követően kötelezően meg kellett vizsgáltatni járművünket, míg manapság nem ritka a 30.000 kilométeres szerviz intervallum sem.

Mi történik a kötelező időszakos szerviz során?

K.Cs.: A kötelező időszakos szerviz során szervizünkben kötelező jelleggel elvégezzük a gyártó által előírt olajcserét, majd kicseréljük az olaj-, a pollen-, a levegőszűrőjét, és diesel autóknál az üzemanyagszűrőt is (ez is hozzátartozik a karbantartáshoz). Ezt követően átvizsgáljuk a fontosabb rendszereit az autónak: ellenőrizzük a fékrendszer megfelelő állapotát, a lengéscsillapítókat, illetve vetünk egy pillantást a gyújtógyertyákra is.

Mindezen felül szervizünkben elvégezzük autó típusához tartozó specifikus cseréket és ellenőrzéseket is. A kötelező éves szervizeknél nem ritkán előfordul az is, hogy cserélni kell a fékbetéteket, a motor vezérműszíját vagy vezérműláncát (ezek cseréje szigorúan km-hez kötött, a pontos értéke autótípusonként változó), az ékszíjakat és a váltóolajat is. Tipp: a jármű szerviz könyve tartalmazni szokta az autó kritikusabb alkatrészeinek csereperiódusát – ha szervizelés előtt gyorsan átfutjuk, azzal megelőzhetjük a kellemetlen meglepetéseket.

Mit tehetünk autónk élettartamának meghosszabbítása érdekében?

K.Cs.: Autónkkal kapcsolatban a tulajdonos számára az egyik legfontosabb, hogy tisztában legyünk a szerviz igényével. Ezen információk szintén megtalálhatók a jármű kezelési útmutatójában. Ha tudjuk, hogy pontosan mikor kell időszakos karbantartásra vinni gépkocsinkat, aszerint alakíthatjuk anyagi kiadásainkat. Így amikor eljön az ideje a szervizelésnek, nem fogjuk túlzottan megterhelni a családi kasszát. Végezetül mindig figyeljük a meghibásodásra utaló jeleket az autón – a még időben észrevett üzemzavarokból így utóbb nem fog kialakulni egy nagyobb, drágább probléma.