Hőguta az autóban

Gyakran elhallgatott, mégis sajnálatos tény, hogy a nyári forróságban kutyák, sőt kisgyermekek is életüket vesztik minden évben az autók hátsó ülésén. Tavaly az Egyesült Államokban 35 esetben volt erre példa. A tragédia szinte soha nem direkt történik, az ok a figyelmetlenség és a tudatlanság, ami végzetes is lehet.

A dogx.hu arra figyelmeztet, hogy egy forró nyári napon a parkoló autóban a hőmérséklet meglepően gyorsan éri el a kutyusokra és kisbabákra is életveszélyes állapotot. Egy friss amerikai tanulmány szerint egy átlagos nyári napon a parkoló autókban egy óra alatt 38 C és 47 C közöttire emelkedik a hőmérséklet. Ezek a számok ráadásul barátságosak, mivel más tesztek mértek már 70 fokot is, amit az autó nem egy óra alatt, hanem 10 perc alatt ért el, úgy, hogy kint 30 C volt a mért meleg.

A tényleges hőmérséklet a gépjárművekben tehát változó és több dolognak a függvénye. Függ attól, hogy hol mérik a kocsiban, az autó színétől és természetesen attól is, hogy a napon vagy az árnyékban parkolunk-e.

Mennyi is az annyi egy ezüst színű autóban

A tavalyi kutatás szerint az ezüst színű autókban, kinti 30 C fokos hőmérséklet esetén, amennyiben napon parkolunk, a szélvédő hőmérséklete egy óra alatt 67 C fokra emelkedik, a fekete színű kormánykerék 55 C fokos lesz, míg az ülések hőmérséklete elől 51 C, hátul pedig 48 C fokot mutatott.

Árnyékban is csak valamivel jobb a helyzet: a szélvédő 55 C fokos lesz egy óra után, míg az ülések 41 C fokra emelkednek. Mindezt úgy, hogy az autó előzetesen klimatizálva volt. Ráadásul A Temperature folyóiratban megjelent arizóniai kutatás nem tér ki a fekete színű gépjárművekre, amelyek még jobban magukba szívják a meleget.

Miért veszélyes?

A kutyusoknál maradva egy eb átlagos testhőmérséklete 38,5 C fok, amennyiben a külső hőmérséklet eme szám fölé emelkedik a hőguta eléréséhez – egyedtől és persze a tényleges hőfoktól függően – mindössze pár perc is elég. A kutya először elkezd lihegni, hogy hűtse magát, ami 30 C fok környékén ér is valamit, 40 C felett azonban semmit, mivel csak forró levegőt lélegez be.

A nagy meleg nem képes megfelelő mennyiségű oxigént szállítani, az érfalak elgyengülnek, a működésük lassul, a vér besűrűsödik és vérrögök képződnek. Ennek következtében a létfontosságú szervek nem tudnak megfelelően működni és ez az állat pusztulásához vezethet. A hőguta tehát egyáltalán nem vicces dolog, hanem nagyon is valós veszély, a lefutási ideje pedig gyors.

Hogyan kerüljük el a hőgutát

A probléma megoldása végtelenül egyszerű, nyári melegben ne autózzunk se gyerekkel se kutyával. Ha mégis autóba ülünk – de inkább ne tegyük – akkor hanyagoljuk a megállókat és ne parkoljunk le sehol. Amennyiben ez elkerülhetetlen, úgy hagyjuk bekapcsolva a motort és a légkondicionálót, amíg elvégezzük a dolgunkat. Ha a hőmérséklet 40 C fok fölé emelkedik se kisgyerekkel se kutyával ne szálljunk ki az autóból.