gumi dot szám értelmezése

A DOT szám az abroncsokon található 11-12 jegyű kód, amely az amerikai Közlekedésbiztonsági Hatóság (National Highway Traffic Safety Administration) előírása alapján van feljegyezve. A DOT kód az abroncs gyártójára és az abroncsra vonatkozó információkat tartalmazza, így az abroncs méretét, típusát, gyártási helyét, valamint a gyártási időpontot is.

DOT szám értelmezése

Az első két számjegy az abroncs gyártóját jelöli, az utána következő két számjegy az abroncs méretét és típusát mutatja, majd négy számjegy jelöli az abroncs gyártási időpontját, amelyből az első két számjegy az abroncs gyártási hetét, a második két számjegy pedig az abroncs gyártási évét jelöli. Például, ha a DOT kód 0319, akkor az abroncs 2019. évi 3. hetében lett gyártva.

Az utolsó számjegyek száma és betűje pedig a gyártási üzem kódját és gyártási sorozatszámát jelöli. Ezeket a számokat és betűket általában fekete színű betűkkel jelölik az abroncson, és az abroncs oldalán találhatóak. A DOT szám hasznos információkat nyújt az abroncs vásárlásakor, mivel segít az abroncs gyártási időpontjának ellenőrzésében, és ezzel az abroncsok frissességének megítélésében.

gumi dot szám

DOT szám táblázat

A DOT szám nem tartalmaz egy konkrét táblázatot, mivel az egyes karakterek információkat tartalmaznak az abroncsról és annak gyártásáról. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan lehet értelmezni a DOT számot:

Példa: DOT HCN4 01FX 1417

  • Az első két karakter (HC) az abroncs gyártóját jelöli.
  • A következő két karakter (N4) az abroncstípust jelöli.
  • A következő három karakter (01F) az abroncsméretet jelöli.
  • A következő karakter (X) az abroncs felépítését jelöli (pl. R – radiál, B – diagonális).
  • Az utolsó négy karakter (1417) az abroncs gyártási idejét jelöli. Az első két karakter a gyártási hét, míg az utolsó két karakter a gyártási év.

Az abroncs DOT számának helyét az abroncs oldalfalán találod, ahol az első betű mindig a DOT betűjele.

Fontos megjegyezni, hogy a DOT szám az abroncs élettartamának szempontjából is fontos információkat tartalmazhat. Az abroncsokat általában 6 éven belül kell lecserélni, függetlenül attól, hogy mennyit használtál velük vagy milyen állapotban vannak. Ha tehát egy használt abroncsot vásárolsz, mindig ellenőrizd a DOT számot, hogy megbizonyosodj róla, hogy az abroncs nem túl öreg.

3 jegyű dot szám

A DOT szám általában 11-12 jegyű, és a jelentése ilyen formában értelmezhető. Azonban a DOT szám előfordulhat 3 jegyű formában is, amely általában kisebb méretű, használt abroncsokon található, amelyeket 2000 előtt gyártottak. Ebben az esetben a DOT szám az abroncs gyártója, típusa és mérete helyett csak a gyártási időpontra utal. A 3 jegyű DOT szám első két számjegye az abroncs gyártási hetét jelöli, a harmadik számjegy pedig az abroncs gyártási évét jelöli. Például a 039 DOT szám azt jelzi, hogy az abroncs 1989-ben készült, a 39. héten. Az ilyen típusú DOT számok használata azonban nem ajánlott, mivel az abroncs korát csak korlátozottan lehet azonosítani, és így a biztonságos használatra vonatkozó információk is hiányosak lehetnek.