autómentés autópályán

Ha autója vagy járműve lerobban, az veszélyes lehet – különösen, ha autópályán közlekedik.

Az autómentés szolgáltatások ma már a legtöbb országban elérhetőek és széles körű kínálatuknak köszönhetően az autósok biztonságosan és kényelmesen utazhatnak. Ma már online is számos lehetőség áll rendelkezésünkre.

Ha lerobbant az autója, az alábbiakat kell tennie, hogy biztonságban maradjon, mielőtt megérkezik a segítség. A legfontosabb, hogy őrizze meg hidegvérét és a szabályokat betartva tegyen meg minden óvintézkedést.

  • Amint észreveszi, a meghibásodást azonnal kapcsolja be a vészvillogót, jelezve ezzel a többieknek, hogy baj van a járművével.
  • Próbáljon meg eljutni egy parkolóhelyre vagy egy pihenőhelyre. Ha ez már nem lehetséges, akkor próbálja meg az autót kitolni az autópálya leállósávjára, vagy az út jobb oldalára.
  • Állítsa le a motort.
  • Amint a jármű megállt, tekerje a kormányt jobbra. Ha esetleg hátulról történő ütközés következne be, ez megakadályozza, hogy autója visszakatapultáljon az úttestre.

Sötétedéskor kapcsolja be a parkoló fényt. Ha sötét vagy ködös az idő, a vészvillogók mellett hagyja bekapcsolva az oldalsó lámpákat is.

A biztonság érdekében a jármű minden utasának célszerű láthatósági mellényt viselnie, ám ez csak a vezető számára kötelező.

Ha úgy érzi, hogy biztonságosan elhagyhatja a járművet, ezt mindig a jobb oldali ajtón keresztül tegye, és álljon jó távol a járműtől és a mozgó forgalomtól – lehetőleg a korlát mögött (ha van) a padkán vagy a szélén, a szembejövő forgalom előtt.

Ne próbálkozzon még egy egyszerű javítással sem, ha autópályán van.

Ha járműve, elveszett rakománya vagy járműalkatrészei veszélyeztetik a forgalmat, hívja a 112-es telefonszámot vagy rákereshet az autómentés füzesabony kifejezésre és akkor gyorsan kiérkezik a környékbeli autómentős.

Állítsa fel a figyelmeztető háromszöget. A nyitott csomagtartó további figyelmeztetést ad a követő forgalomnak.

A meghibásodás kijavítása után csomagolja vissza a figyelmeztető háromszöget.