lambdaszonda

A lambdaszonda, más néven oxigénérzékelő egy kis szonda, amely az autó kipufogóján található, a kipufogócső és a katalizátor között. A Volvo fejlesztette ki a 70-es években.

Ha önnek újabb autója van, akkor az 2 lambda szenzorral van felszerelve. Ebben az esetben a második érzékelő közvetlenül a katalizátor mögött található.

Mire szolgál a lambda szonda?

A lambdaszonda a levegő és az üzemanyag keverékének optimalizálásával beállítja a motor hengerekbe küldött üzemanyag mennyiségét, ami viszont a motor megfelelő működését biztosítja. Ez a káros gázok kibocsátási arányára is hatással lesz azáltal, hogy biztosítja a katalizátor megfelelő működését.

Ezért a lambda-érzékelő biztosítja, hogy autója megfeleljen a környezetszennyezésre és a CO2-kibocsátásra vonatkozó európai előírásoknak.

Hogyan működik lambda szonda?

Mivel a lambda-érzékelő a katalizátor előtt helyezkedik el, az égés után képes mérni az elégetetlen szénhidrogénekben lévő levegő és üzemanyag mennyiségét.

Így a jármű elektronikus vezérlőegysége (ECU), amely a motor egyes funkcióit vezérli, megkapja a megfelelő adatokat a károsanyag-kibocsátásról, és pontosan a szükséges gázmennyiséget bocsátja ki. Ez elengedhetetlen a szennyezőanyag-kibocsátás csökkentéséhez.

Lambda szonda hiba?

Ha a lambdaszonda hibás, nem küld adatokat az ECU-nak, amely így hibás információkat használ fel. Ez nagy valószínűséggel növeli az üzemanyag-fogyasztást, majd a szennyezőanyag-kibocsátást.

Katalizátor utáni lambdaszonda hiba a katalizátor eltömődéséhez vezethet, amelyet ezután ki kell cserélni.

A lambdaszonda hiba jelei

A műszerfalon megjelenik a motorjelző lámpa.
Az autó rángatózik indításkor
Szokatlanul magas üzemanyag-fogyasztás
Alacsony motorteljesítmény gyorsításkor
A mérgező gázok kibocsátásának növekedése

Mikor kell kicserélni a lambdaszondát?

A lambdaszonda élettartama körülbelül 93 000 megtett kilométer. Ez azonban számos olyan tényezőtől függően, amelyek károsíthatják, rövidebb is lehet, főként a motorból érkező rendellenességek miatt. A kipufogóból származó szivárgások szintén károsíthatják a szondát.

Ha a fent említett jelek valamelyikét észleli, javasoljuk, hogy keressen fel egy szerelőt, aki meg tudja vizsgálni, hogy a hiba a lambdaszondából származik-e. Ez egy autódiagnosztikai eszközzel történik.

Amennyiben hamarosan műszaki vizsgára kell vinnie autóját, vegye figyelembe, hogy a hibás lambda szonda megbuktatja autóját. Ne habozzon, hasonlítsa össze az autódiagnosztikai árajánlatokat az Önhöz közeli szervizektől, vagy kérjen árajánlatot a lambda-érzékelő teljes cseréjére.

Kihúzhatom a lambda-érzékelőt és továbbra is vezethetek?
A lambdaszonda nélkül vezetni nagyon nem tanácsos. A pótalkatrész gondoskodik arról, hogy autója ne bocsásson ki több CO2-t, mint amennyit az uniós jogszabályok megengednek.

Ráadásul hiába gondolja, hogy autója erősebb lesz, ez nem lesz tartós, mivel a katalizátor nagyobb eséllyel fog eltömődni.

Ráadásul több pénzt fog költeni, mivel a lambdaszonda kihúzása körülbelül 15%-kal növeli az üzemanyag-fogyasztást.