elektromos autó támogatások

Az Energiaügyi Minisztérium (EM) bejelentette, hogy kismértékű változásokat eszközölt a vállalatok számára indított elektromos autó beszerzést támogató pályázati kiírásban. A februárban induló program célja, hogy vissza nem térítendő állami hozzájárulást biztosítson vállalkozásoknak elektromos személygépkocsik, kisteherautók vagy kisbuszok megvásárlásához.

Pályázati keretösszeg és támogatás mértéke

A rendelkezésre álló 30 milliárd forintos keretösszegből egy jármű megvásárlásához az akkumulátor kapacitásától függően 2,8-4 millió forint közötti támogatás igényelhető.

Új elemek a pályázati kiírásban

A módosított kiírás legfontosabb újdonsága, hogy a lehetséges pályázók körét kibővítették ügyvédi, szabadalmi ügyvivői, végrehajtói és közjegyzői irodákkal, vízitársulatokkal, valamint egyéb önálló vállalkozókkal. A pályázatok benyújtása 2024. február 5-én délután öt órakor kezdődik.

Elektromos járművek előnyei

Az elektromos járművek használata nem jár levegőszennyezéssel, csendesebbek, és üzemeltetési-karbantartási költségeik alacsonyabbak. A támogatás segítségével az elektromos járművek beszerzése gazdaságilag vonzóbbá és kifizetődőbbé válhat.

Finanszírozás és további tervek

A programot a REPowerEU fejezet keretében finanszírozza a kormány. Az EM önálló pályázatot is előkészít a hazai elektromos töltőhálózat bővítésének támogatására ebből a keretből. A flottaszolgáltatók, akiket a mostani felhívás kizár, a tervek szerint kedvezményes hitelt vehetnek fel elektromos gépjárművek beszerzésére.