tpms szenzor

A TPMS szenzor, vagyis a Tire Pressure Monitoring System szenzor, a járművek egyik fontos biztonsági rendszere. A szenzorok célja, hogy figyeljék a járművek gumiabroncsainak nyomását és értesítsék a vezetőt, ha a nyomás túl alacsony vagy túl magas.

A TPMS szenzorok a gumiabroncsok belsejében találhatók, és vezeték nélküli kommunikációt használnak a jármű vezérlőegységével. A szenzorok rendszeres időközönként küldik az adatokat az autóba, és az autó vezérlőegysége figyeli a nyomás változását. Ha a nyomás túl alacsony vagy túl magas, az autó vezérlőegysége értesíti a vezetőt a műszerfal kijelzőjén vagy más riasztó jelekkel.

A TPMS szenzorok előnyei közé tartozik az, hogy segítenek megelőzni a gumiabroncsok előre nem látható defektusait, amelyek vezethetnek veszélyes helyzetekhez az úton. A szenzorok figyelmeztetése lehetőséget ad a vezetőnek, hogy időben cselekedjen, és kicserélje a meghibásodott gumiabroncsot.

A TPMS szenzorok telepítése egyre gyakoribbá válik az új autókban, és az autógyártók egyre inkább ráébrednek a szenzorok hasznosságára és fontosságára. Az Egyesült Államokban például 2008 óta kötelezővé tették az összes új autóban a TPMS szenzorok telepítését.

Azonban az autógyártók körében még mindig vita folyik a TPMS szenzorok előnyei és hátrányai között. Egyesek azt állítják, hogy a szenzorok telepítése növeli a jármű költségeit és bonyolítja a javítási folyamatot, míg mások szerint a szenzorok nélküli autók nagyobb kockázatot jelentenek a vezetők számára.

A TPMS szenzor működése

A TPMS szenzorok többféle technológiát alkalmazhatnak a nyomásérzékeléshez. Az indirekt rendszerek a jármű súlyát mérve, illetve az abroncsok átmérőjének változása alapján becsülik meg az abroncsnyomást. Azonban a direkt (közvetlen) rendszerek általában pontosabbak és megbízhatóbbak. A közvetlen TPMS szenzorok általában a felnikben helyezkednek el, és általában egy külső antennával kommunikálnak a járművel. Az adatokat általában egy központi egység fogadja, amely jelzi az autó vezetőjének, ha valamelyik abroncsban eltérő nyomás tapasztalható.

A TPMS szenzorok karbantartása és javítása

A TPMS szenzorok karbantartása és javítása általában nem ajánlott, és a szenzorokat általában egyszerűen cserélik ki. Az abroncsot és a felnit eltávolítják, majd az új szenzort beépítik és visszahelyezik az abroncsot és a felnit. Azonban, ha a szenzor hibás, az autó tulajdonosa még akkor is láthat egy figyelmeztető jelzést, ha a nyomás megfelelő. Ebben az esetben a szenzort ki kell cserélni.