kerékpár

A nyugat-európai nagyvárosokban már az utazás egyik alapvető eszközének számítanak. Nálunk egyelőre még kevesen használják őket, de a közeljövőben kiemelten fontos, fenntartható közlekedési módot jelenthetnek.

Az itthon eddig csak viszonylag szűk körben elterjedt elektromos kerékpár a közeljövőben könnyen alapértelmezett közlekedési mód lehet, látva a nyugati mintákat. Mivel az e-kerékpár nemcsak kényelmes, praktikus és környezetbarát eszköz, de segít csökkenteni a dugókat és megoldani a parkolási problémákat is, a technológia a jövő fenntartható, környezetbarát városának kulcsfontosságú eleme lehet. Ráadásul speciális parkolóhelyeket sem kell kialakítani számukra, illetve új utak építésére sincs feltétlenül szükség, így az elektromos kerékpárok azonnal bevethető alternatívát nyújtanak.

Szintén a technológia egyik fontos előnye, hogy szinte univerzális, gyakorlatilag minden igényt képes kielégíteni, legyen szó városi közlekedésről vagy kerékpáros túrázásról. A lítium-ion akkumulátorok által táplált, 350-750 Watt teljesítményű elektromos motorokkal meghajtott ebike-ok akár 100 kilométeres hatótávval is rendelkezhetnek. A pedálozás közbeni rásegítés és a pedál nélküli hajtás 25 km/h-ig egyaránt támogatott.

kerékpáros

Mivel az akkumulátorok könnyűek és kompaktak, a kefe nélküli elektromos motorok pedig egyszerű felépítésükből fakadóan kevésbé hajlamosak a meghibásodásra, az elektromos kerékpárok egyszerűen karbantarthatóak, és könnyen szállíthatóak. Az akksik a vázból kivehetőek, így nemcsak a töltés, a szállítás és tárolás problémamentes. Az akkumulátorok a teljes töltöttséget lemerült állapotból 4-6 óra alatt érik el, ami egy éjszakai rátöltéssel újabb akár 100 kilométert is jelenthet, nem számítva azokat a távokat, amiket “normális” pedálozással teszünk meg, hiszen ilyenkor értelemszerűen egyáltalán nem használjuk a rendszert.

Bixie Bike alapítói az ebike-ok hazai előretörésének gátját mindössze abban látják, hogy az itthon eddig kapható modellek eddig kizárólag a prémium szegmenst célozták, és egyszerűen túl drágák voltak. Míg Nyugat-Európában a legkülönbözőbb korosztályok használják az elektromos kerékpárokat, és elképzelhetetlen nélkülük akár a nagyvárosok működése, akár a bringatúrázás élménye, Magyarországon még szinte ismeretlen a technológia a nagyközönség számára. Vagy ha ismert is, akkor távolról figyelte, és nem gondolkodott saját ebike vásárlásában.

A Bixie csapata szerint itthon is óriási igény lenne az e-bringákra, ezért úgy döntöttek, hogy a nagyközönség számára is elérhetővé teszik a minőségi, de elérhető árú ebike-okat. “Az a célunk, hogy meghonosítsuk ezt a praktikus és környezetbarát közlekedési eszközt Magyarországon is” – magyarázza Sipos Péter, a Bixie alapítója. Hozzáteszi, hogy a vállalkozás egyben a szenvedélyről is szól. “Mi magunk is lelkes elektromos kerékpározók vagyunk, alaposan ismerjük a termékeinket, hiszünk azok minőségében és megbízhatóságábanKizárólag olyan márkákat és modelleket forgalmazunk, amelyekkel nekünk is személyes tapasztalatunk van, használjuk és szeretjük őket, és amik a többi ebike-hoz képest elérhetőek lehetnek a szélesebb közönség számára is.”

Ebből is következik, hogy nem csak megszállott bringásoknak, illetve az e-mobilitás iránt érdeklődőnek lehet érdekes az elektromos kerékpár, hanem egyszerűen mindenkinek, aki szeretne gyorsan és fenntartható módon eljutni egyik pontból a másikba. A Bixie kínálatában épp ezért egyaránt szerepel kisméretű, full extrás összehajtható bicikli, megkapó külsejű városi cirkáló, belépő szintű mountain bike, illetve a minden felhasználási módhoz egyszerre illeszkedő cross-trekking bringa.

Az ebike-ok új lehetőségeket teremtenek azok számára, akik nem sporteszközként tekintenek a kerékpárra. Ők egy olyan fürge közlekedési eszközt kapnak kézhez – vagy inkább lábhoz –, ami hatalmas szabadságot nyújt. Akinek eddig azért nem fordult meg a fejében kerékpárral munkába járni, mert félt tőle, hogy út közben nagyon megizzad, vagy azért nem vágott bele egy Balaton körüli bringatúrába, mert aggódott, hogy nem tud feltekerni az északi part emelkedőin, vagy nem tud egyszerre 80 kilométert letekerni, annak többé nem kell aggódnia: az ebike megoldja a problémáját.