abs kocka

Az ABS kocka működése és meghibásodása

A blokkolásgátló manapság a korszerű autók alapfelszereltségének részét képezi. Ennek a rendszernek része az ABS kocka, mely azontúl, hogy egy hidraulikatömb, egyben a blokkolásgátló nyomásszabályzó modulja. Elhelyezkedéséből adódóan egyáltalán nem ritka, hogy meghibásodik.

ABS kocka az autóban

ABS kocka az autó motorterében található meg, így menet közben nagyon erős rázkódás és magas hőhatás éri. Mindezek következtében nagyon gyakran meghibásodik az alkatrész. Ha az ABS kocka meghibásodik, akkor nem a komplett ABS rendszerrel van probléma, hanem mindössze a nyomásszabályozó modul jelent akadályt az optimális működésben. Különösen a Suzuki ABS kockára jellemző a meghibásodás, így ennél a márkánál már típushibáról van szó.

Sokan az autó diagnosztikai rendszerére bízzák magukat, azonban érdemes tudni, hogy az ABS kocka meghibásodása ellenére, nem gyullad ki az ABS lámpa és a hibakódot sem lehet kiolvasni.

Az ABS kocka meghibásodása

Mivel az autó diagnosztikai rendszere gyakran nincs segítségünkre a hiba felismerésében, ezért érdemes tisztában lennünk azzal, hogy milyen jelekre érdemes figyelni. Az egyik leggyakoribb jele a meghibásodásnak, ha fékezés során a fékpedál becsúszik az alsó holtpontig, de az is figyelmeztető jel, ha a fék nagyon lent fog. Mintha a fékrendszer levegős lenne.

A fékolaj szivárgás szintén intő jel, ahogyan a késleltetve érzékelhető fékhatás is. Az autó összességében csak teljesen benyomott fékpedál mellett állítható meg. Kezdetben ezt mindössze a rossz útviszonyok vagy vészfékezés esetén lehet érzékelni, idővel viszont minden alkalommal fékezés során. Az ABS kocka meghibásodása esetén a rewopro.hu weboldalra célszerű ellátogatni, ahol elérhetőséget is talál!