abs kocka

A blokkolásgátló (ABS – Anti-lock Braking System) manapság a korszerű autók alapfelszereltségének részét képezi. Kiemelt fontosságú biztonsági eszköz, mely rövidebb fékutat biztosíthat egy erőteljes, hirtelen fékezés alkalmával úgy, hogy megakadályozza a blokkolást. Rosszabb útviszonyok mellett sem kell attól tartanunk, hogy az autó kipördülhet, nehezen irányíthatóvá válik egy váratlan fékre taposás alkalmával. Mindez annak köszönhető, hogy a kerekekre ható féknyomást leszabályozzák az elektromágneses szelepek, melyeknek a szenzoros érzékelők jeleznek.

Az ABS rendszer része az ABS kocka, mely azontúl, hogy egy hidraulikatömb, egyben a blokkolásgátló nyomásszabályzó modulja. Elhelyezkedéséből adódóan egyáltalán nem ritka, hogy meghibásodik.

ABS kocka – ABS hidraulikatömb az autóban

Az ABS kocka (a blokkolásgátló nyomásszabályzó modulja) az autó motorterében elhelyezkedő elektromos alkatrész. Menet közben nagyon erős rázkódás és magas hőhatás éri, ennek következtében nagyon gyakran meghibásodik az alkatrész. Jó hír viszont, hogy ha az ABS kocka meghibásodik, akkor nem a komplett ABS rendszerrel van probléma, hanem mindössze a nyomásszabályozó modul jelent akadályt az optimális működésben. Különösen a Suzuki ABS kockára jellemző a meghibásodás, így ennél a márkánál már típushibáról van szó.

Sokan az autó diagnosztikai rendszerére bízzák magukat, azonban érdemes tudni, hogy az ABS kocka meghibásodása ellenére, nem gyullad ki az ABS lámpa és a hibakódot sem lehet kiolvasni.

Az ABS kocka meghibásodása

Mivel az autó diagnosztikai rendszere gyakran nincs segítségünkre a hiba felismerésében, ezért érdemes tisztában lennünk azzal, hogy milyen jelekre érdemes figyelni. Az egyik leggyakoribb jele a meghibásodásnak, ha fékezés során a fékpedál becsúszik az alsó holtpontig, de az is figyelmeztető jel, ha a fék nagyon lent fog. Mintha a fékrendszer levegős lenne.

A fékolaj szivárgás szintén intő jel, ahogyan a késleltetve érzékelhető fékhatás is. Az autó összességében csak teljesen benyomott fékpedál mellett állítható meg. Kezdetben ezt mindössze a rossz útviszonyok vagy vészfékezés esetén lehet érzékelni, idővel viszont minden alkalommal fékezés során.

Gyakran először csak rosszabb útviszonyok, esetleg csúszós esetén figyelhetjük meg a hibajelenséget. Hirtelen beesik vagy lassan becsúszik a fékpedál. Sajnos ezek egyértelműen az ABS vezérlő hibájára utaló jelek. Megoldás a javítás vagy a csere.

Amit érdemes tudni az ABS kockáról

Akkor van szükség a blokkolásgátló munkájára, ha valami miatt egy erőteljesebbet fékezünk. Egészen addig pihen, illetve természetesen készültségben áll. Amíg nem jut szerephez, addig az ABS tömbön egyszerűen átáramlik a fékfolyadék. Hirtelen fékezésnél jelez a szenzor és a mágnes szelep szakaszosan egy tartályba engedi át a fékfolyadékot. Ennek hatására a fékkörben csökken a nyomás. A fékpedál pulzál, remeg, miközben a rutinos sofőr bölcsen nyomja erősen lefelé. A blokkolás máris akadályozva van, az autó irányítható marad, amennyiben kifogástalanul működik a rendszer.

ABS kocka hiba esetén hibásan működik a nyomásszabályzó modul, amiért nagyon gyakran az elöregedett, időben le nem cserélt fékfolyadék hordaléka a felelős. Ezzel együtt a főfékhenger karmantyúja is kopik, korrodálódik a finom mechanika, nem csoda idővel a funkció vesztés, ami a Suzuki ABS kocka esetében már tulajdonképpen típushiba. Sűrűn jelentkeznek az ilyen hibajelek a Suzuki Swift, Ignis és SX4, Mercedes, Opel Corsa D, Volkswagen, Audi, Skoda típusoknál is.

ABS kocka hiba javítása

Alkatrészpótlás vagy javítás az egyedüli lehetőség, viszont nem mindegy hogyan. Első lendületből sokan bontott alkatrész keresésére indulnak, ami nem biztos, hogy jó megoldás lesz. Miért? Mert a típushiba újra előjön majd és elölről kezdhetjük a keresgélést, szerelést, bosszankodást. Az új alkatrész ára nem túl barátságos, ezért a javított, garanciális ABS kocka beszerzése ár-érték arányban a legjobb, amit tehetünk. Jól nézzük meg viszont, honnan szerezzük be. A Rewo Pro Kft. csapata magas szaktudással és képzettséggel, nagy tapasztalattal végzi a professzionális ABS kocka javítást. A cserealkatrész beszerelése tökéletes megoldás lehet. Budapesten a III. és X. kerületben, illetve vidéken is működnek, webáruházukból a megrendelt cserealkatrész futárszolgálattal országosan is elérhető.

Éppen ezért az ABS kocka meghibásodása esetén a rewopro.hu weboldalra célszerű ellátogatni, ahol megtaláljuk a javított és garanciális ABS kocka rendelési lehetőségét és a szerviz minden elérhetőségét.