Az iparban alkalmazott eszközök és berendezések kapcsán alapvető elvárás, hogy működésük a megfelelően nagy teljesítmény mellett is folyamatos legyen, illetve hosszabb távon is kiszolgálják a felhasználókat. Ez alól természetesen a kompresszorok sem kivételek.

Az ipar választása

A kompresszorok számos helyen vannak jelen, munkájuk azonban sokszor láthatatlan, hiszen inkább a háttérfeladatokból veszik ki részüket. Bizonyos esetekben persze abszolút előtérbe kerülnek, hiszen például a hobbi- és barkács célokra alkalmas dugattyús kompresszorok kompakt modelljei sok háztartás és kisebb műhely szerszámkészletének szerves részei. Az alkalmazási lehetőségek is meglehetősen sokfélék, hiszen egy kompresszor a gumiabroncs felfújása mellett másra is képes.

Ha háttérfeladatokról van szó, sokkal inkább az ipari területén érdemes szétnézni, hiszen a gyártósorokon és az üzemek más részein számos kompresszor végzi feladatát, akár más berendezések működését is támogatva. Ebben a szektorban ugyanakkor szinte kizárólag a csavarkompresszor felel meg a felhasználói igényeknek, hiszen ebben egyesül teljesítmény és megbízhatóság viszonylag ritkán tapasztalható elegye, mely itt alapelvárás.

Csavarban az erő

Ahogy minden ilyen berendezés, úgy egy csavarkompresszor esetén is a működési elv rejti a teljesítmény kulcsát. Míg egy dugattyús kompresszor kiváló ár/érték arányú megoldást kínál, cserébe a működéséből fakadóan kisebb teljesítményre és szakaszos működésre képes. A csavarkompresszor esetében a készülék belsejében két mérnöki precizitással elhelyezett csavar ellentétes forgása végzi a levegő sűrítését, mely jelentős teljesítményt és folyamatos üzemet garantál.

Ez a két tényező pedig lényegében már önmagában is képes lehet meggyőzni az ipari szereplőket, hogy feladataik támogatására ezeket az eszközöket válasszák. A termelés során ugyanis a legrövidebb leállás is jelentős anyagi veszteséget okozhat, így a hosszútávon is megbízható, folyamatos működés ebben a közegben gyakorlatilag nélkülözhetetlen. Ha tehát ipar, akkor csavarkompresszor, mely recept már régóta beváltnak bizonyul.

Támogatott termelés

Kérdés persze, hogy az ipari termelés láncában hol is helyezkedik el a csavarkompresszor. Ahogy említettük, ezek a berendezések ez esetben inkább háttérfeladatokat végeznek, melyek nélkül azonban sokszor ellehetetlenülne a gyártósorok működése. Az általuk előállított sűrített levegőt ugyanis számtalan alkalommal hasznosítják különböző pneumatikus gyártósori gépek üzemeltetéséhez, így tehát lényegében a csavarkompresszor biztosítja a hajtóerőt a gyártásban közvetlenül is részt vevő eszközökhöz.

A megbízhatóság és teljesítmény, mint alapvető kritériumok már ez alapján is igazolttá válnak, a csavarkompresszor pedig természetesen képes is ezeket teljesíteni. Az ipari fejlődés azonban jelenleg is megállíthatatlan, így a különböző berendezések és kompresszorok gyártóinak is érdemes lekövetni a legújabb trendeket. A korszerű csavarkompresszorok mikroprocesszoros vezérlése, és automatizálható működtetése már ezt a vonalat követi, így úgy tűnik a gázsűrítők továbbra is fontos részei lesznek az ipari termelésnek.