kannabisz olaj

A kannabisz olaj egy olyan termék, melyet a kannabisz növényből vonnak ki és készítenek. Feltételezik, hogy számos egészségügyi és gyógyászati előnyt kínálhat az embereknek. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan lehet készítik ezt az értékes olajat.

A megfelelő kannabisz fajták kiválasztása

A kannabisz olaj előállításának első lépése a megfelelő növényfajták kiválasztása. Két fő típusa a kannabisz növénynek: a marihuána és az ipari kender. Az olajat általában az ipari kenderből állítják elő, mivel ez a fajta alacsonyabb THC-tartalommal rendelkezik, hiszen az a vegyület, amely pszichoaktív hatást eredményez.

A növények begyűjtése
A megfelelő növények begyűjtése a termelési folyamat következő lépése. A növényeknek a virágzás idején a legmagasabb a kannabinoid (pl. CBD) tartalma, ami a kannabisz olaj fő hatóanyaga.

Kivonás
A növényi anyagok kivonása a kannabisz olaj előállításának lényeges lépése. Az egyik leggyakoribb módszer a szuperkritikus CO2 kivonás, ahol a CO2-t kritikus hőmérsékleten és nyomáson használják fel a kannabinoidok kinyerésére. Egy másik módszer az alkohol alapú kivonás, ahol az alkoholt használják a kannabinoidok leválasztására a növényi anyagról.

Szűrés és tisztítás
A kivonatot szűrni és tisztítani kell, hogy eltávolítsák a nem kívánt anyagokat és szennyeződéseket. Ez magában foglalhatja az anyagok szűrését és centrifugálását.

Párologtatás
A tisztított kivonatot egy speciális párologtató berendezésben melegítik, hogy eltávolítsák az oldószer maradványait, mint például az alkohol vagy a CO2. Ezután csak a tiszta kannabinoidok maradnak meg.

Végtermék készítése
A tiszta kannabinoidokból készíthetők különböző típusú kannabisz olajok, mint például teljes spektrumú olaj, széles spektrumú olaj vagy izolátum. Ezek a különböző olajok eltérő hatásokkal rendelkezhetnek, mivel különböző mennyiségű és típusú kannabinoidokat tartalmaznak. Hazánkban a jelenleg hatályos törvényeknek megfelelően csakis THC mentes kannabisz olaj forgalmazható.

Tesztelés és minőségellenőrzés
A végterméket alaposan tesztelik és minőségellenőrzik, hogy megbizonyosodjanak róla, hogy az megfelel az előírt szabványoknak és szigorú minőségi követelményeknek.

A kannabisz olaj készítése bonyolult folyamat, amely szakértelmet és megfelelő felszereléseket igényel. Fontos megemlíteni, hogy az olajat szabályozott környezetben kell előállítani és felhasználni. A kannabisz olaj fogyasztása előtt mindig tanácsos konzultálni orvosával, különösen, ha gyógyászati célokra szeretné használni.

A témáról részletesen a kannabiszmagazin.hu oldalon olvashatsz.