Ezekből a jelekből tudhatod, hogy szükséges az új műanyag ablak

Az idő múlásával még a legjobb minőségű ablakok is elhasználódnak és megkopnak, ami számos problémát okozhat az ingatlanban. Új műanyag ablak cseréje sokszor elengedhetetlen lépés lehet az otthon energiatakarékosságának és kényelmének megőrzése érdekében. Ennek felismerése nem mindig könnyű, de néhány egyértelmű jel segíthet az ablakcserére való szükség felismerésében.

1. Rossz hőszigetelés és hőveszteség:

Az ablakok fő feladata a belső hőszigetelés biztosítása és a külső időjárási elemek távol tartása. Ha az ablakok elavultak vagy meghibásodtak, gyakran tapasztalható, hogy a kezünket a nyílászáróhoz téve áramlik a hideg levegő, hőveszteség keletkezik. Ez nemcsak kényelmetlenséget okoz az beltérben, hanem növeli a fűtési és hűtési költségeket is. Egy műanyag ablak kiválóan szigetel, így nem csupán a hőmérsékletet tartja egyenletesen, hanem a nemkívánatos utcazajt is kizárja.

2. Egyenetlen vagy repedt keretek:

Az ablakok keretei az idő múlásával megszenvedhetik az időjárás viszontagságait, ami repedéseket, töredezéseket vagy egyenetlenségeket eredményezhet. Ezek a problémák nemcsak esztétikailag ronthatják az ingatlan megjelenését, hanem hőszigetelési problémákat is okozhatnak, ami növeli az energiafelhasználást és a költségeket, ahogyan a fentebbi pontban is említettük.

3. Karcos vagy megsárgult üvegezés:

Az ablakok üvegezése az idő múlásával elhomályosodhat vagy megsárgulhat, ami rontja az ablakok kinézetét és csökkenti a fényáteresztést. Ez nemcsak esztétikai problémát jelent, hanem csökkenti az otthon természetes megvilágítását is, és növeli a világítási költségeket, valamint balesetveszélyes lehet a meggyengült üvegelem. Modern műanyag ablak gyártása során már több rétegű üvegpanelek kerülnek beépítésre, amelyek állják a sarat.

4. Nehezen működő ablaknyitó és záró mechanizmusok:

Az elavult ablakok gyakran nehezen működő zárakkal és akadó ablaknyitási mechanizmusokkal rendelkeznek, ami nem csupán kényelmetlenséget, hanem biztonsági kockázatot is jelent a lakásban. Ha az ablakok nehezen nyithatók vagy zárhatók, vagy ha a zárak nem zárnak megfelelően, akkor ez egyértelmű jel lehet arra, hogy a műanyag ablak cseréjére van szükség.

5. Penészfoltok és páralecsapódás:

A régi kivitelezésű ablakok nem csak hőveszteséget és hőszigetelési problémákat okozhatnak, hanem páralecsapódást és ebből adódóan penészfoltokat is előidézhetnek a belső felületeken. Ha az ablakok körül penészszagot észlelsz, vagy ha a belső felületeken páralecsapódást vagy penészfoltokat tapasztalsz, akkor ez egyértelmű jele annak, hogy az ablakok cseréjére van szükség. Ez ugyanis hőhídképződéshez vezet, ami igen gyakori régi ajtók és ablakok esetében, a Nyílászáró Birodalom – műanyag ablak modelljei viszont már fel vannak készítve e probléma kiküszöbölésére.

Kép forrása: freepik.com