csotores

Csőtörés a házban vagy a lakásodban? A legrosszabb napok egyike mindenkinek. Nézzük meg, milyen okok miatt következhet be csőtörés és milyen jelekre érdemes odafigyelnünk a megelőzés vagy a gyors elhárítás érdekében.

csőtörés Budapest területén viszonylag gyakori jelenség, főleg, ahol régi, elhanyagolt a csőhálózat. A legjellemzőbb okok, amik csőtöréshez vezethetnek:

 • Fagyás
  Amikor a víz a csövekben megfagy és kitágul, az növelheti a nyomást a csőben, ami repedéshez vagy töréshez vezethet​​.
 • Korrózió
  Rozsdásodás, korrózió miatt, különösen régi házakban vagy magas vastartalommal rendelkező víz környezetében, ami gyengítheti a csöveket és növelheti a törés esélyét​.
 • Túl magas víznyomás
  Ha a víznyomás meghaladja a csövek nyomásbírását, az szintén okozhat törést​.
 • Dugulás
  A vízvezetékekben felhalmozódott ásványi lerakódások vagy egyéb szilárd anyagok okozta dugulások is növelik a csőtörés kockázatát​.

A csőtörés jelei, különösen ha rejtetten történik, a következők lehetnek:

 • Furcsa zajok
  Dübörgő hang a falakban vagy szerelvényeknél, ami a nyomás felépülésére utalhat​.
 • Váratlan vízszámla-növekedés
  Ez vizesedéssel, ázással járhat, a kialakuló foltokról felfedezhetjük a bajt​ a falakon, mennyezeten és padlón.
 • Csökkenő víznyomás
  Ha észleljük, hogy a víznyomás hirtelen csökken, az utalhat egy törött csőre​.
 • Kellemetlen szag
  Penész vagy dohos szag jelezheti a falakban vagy mennyezetben rejtőzködő szivárgást​​.

azottfal

Ha észleljük ezeket a jeleket, azonnal zárjuk el a fővízcsapot, hogy minimalizáljuk a kár mértékét, és hívjunk szakembert. A csőtörés elhárítás érdekében tartsuk szem előtt a következőket:

Szigetelés
Felújításnál, építkezésnél megfelelően szigeteljük a csöveket, hogy megelőzzük a fagyást​. Az első fagyok előtt zárjuk el a kerti csapot, engedjük ki belőle a vizet és hagyjuk nyitva.

Korrózió ellenőrzése
Ahol lehet, rendszeresen ellenőrizzük a csöveket, különösen, ha régi a ház​. A csövek állapotának fenntartása is kulcsfontosságú, például a rendszeres karbantartással és a csővezeték rendszer állapotának szakértő általi felülvizsgálatával.

Nyomás szabályozása
Tartsuk a víznyomást a biztonságos szinten, hogy elkerüljük a túlzott terhelést​​.

Dugulások kezelése
Rendszeresen távolítsuk el a dugulásokat a csövekben, hogy megakadályozzuk a nyomás emelkedést​.

Ezek az intézkedések csökkentik a csőtörés kockázatát és segítenek fenntartani az otthoni csővezeték rendszer biztonságát és megbízhatóságát.

csőtörés javítás komoly szakmai felkészültséget és felszerelést igényel, ne próbálkozzunk a házi megoldásokkal, hanem keressünk megfelelő szakembert. Csőtörés esetén komoly vízkárok keletkezhetnek, ami strukturális károsodást okozhat, ezért szükséges az azonnali beavatkozás és a megfelelően elvégzett javítás.