A világ legnagyobb elektromos autógyártója, a kínai BYD, Szegeden alapítja meg első európai üzemét. A beruházás, amely több ezer új munkahelyet teremt, a magyar gazdaságtörténet egyik legfontosabb fejlesztése lesz – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó úr beszámolója szerint a cég, amely globálisan minden negyedik elektromos autót értékesít, Európában régóta keresett helyszínt új gyára számára. A Nemzeti Befektetési Ügynökséggel folytatott 224 tárgyalás után a választás Szegedre esett, ahol az országban a hatodik autógyárat építik fel.

A BYD, amely 2023 szeptemberéig több mint 20 ezer milliárd forint bevételt ért el és körülbelül 630 ezer embernek ad munkát, elektromos autókat fog gyártani Magyarországon. A kormány pénzügyi támogatást nyújt a beruházáshoz, de annak mértékét csak az Európai Bizottság jóváhagyása után hozzák nyilvánosságra.

A miniszter kiemelte, hogy a beruházás erősíti Magyarország gazdasági pozícióit és szerepét a globális elektromos autóipari átalakulásban. „Ez a beruházás alátámasztja, hogy Magyarország vezető szerepet játszik a technológiai forradalomban” – mondta, hozzátéve, hogy az elmúlt tárgyalások azt bizonyították, hogy a nemzetgazdaság sikerének előmozdítása közös cél kell, hogy legyen minden politikai nézeten túl.

A szegedi önkormányzat szerint a BYD az elektromosautó-gyárát a város határában lévő mintegy 300 hektáros ipari parkban, az ELI-ALPS lézeres kutatóintézet és a Science Park mellett hozza létre. A választás Szegedre az ottani kiváló infrastruktúra, tudományos háttér, és zöld szemlélet miatt esett. A gyár az európai piacot fogja kiszolgálni, kivéve az akkumulátorgyártást és a vegyipari tevékenységeket, amelyeket nem Szegeden valósítanak meg.

címlapfotó és hír forrása: MTI