1D vagy 2D vonalkód olvasó, melyikre van szüksége

A vonalkód olvasó készülékek elengedhetetlen eszközök számos iparágban, legyen szó kiskereskedelemről, logisztikáról, gyártásról vagy egészségügyről. A piacon két fő típusú vonalkód létezik: az 1D és a 2D vonalkódok. Melyikre van szüksége? Ebben a cikkben segítünk eldönteni.

Mi az az 1D vonalkód?

Az 1D vonalkód, más néven lineáris vonalkód, a legismertebb és legelterjedtebb típus. A vonalkódoknak ez a fajtája vízszintesen helyezkedik el, és párhuzamos vonalakból áll, amelyek különböző vastagságúak és távolságúak. Példák az 1D vonalkódokra:

  • EAN-13 (termékek kiskereskedelmi azonosítására)
  • UPC (szintén termékek azonosítására)
  • Code 39 és Code 128 (általános célú alkalmazásokra)

Mi az a 2D vonalkód?

A 2D, azaz a kétdimenziós vonalkódok, mind vízszintes, mind függőleges irányban tartalmaznak információkat. Ennek köszönhetően sokkal több információ tárolható ugyanannyi helyen. Példák a 2D vonalkódokra:

  • QR kód (a legismertebb 2D vonalkód sokoldalú alkalmazásának köszönhetően)
  • Data Matrix (többnyire az ipari szektorban és kis méretű termékek azonosítására használják, előnye a QR kódhoz képest, hogy sokkal kisebb méretben is jól olvasható)
  • PDF417 (általában dokumentumok és jegyek tárolására használják)

Melyik vonalkód olvasóra van szüksége?

1D vonalkód olvasó

Az 1D vonalkód olvasók általában lézer alapúak és könnyen olvassák a lineáris vonalkódokat. Ezek az eszközök kiválóan alkalmasak:

·         Kiskereskedelmi üzletekben, ahol a termékek EAN vagy UPC vonalkódokkal vannak ellátva.

·         Egyszerű nyomon követési rendszerekben, ahol az adatok mennyisége korlátozott.

2D vonalkód olvasó

A 2D vonalkód olvasók kamerát használnak a kódok beolvasására, ami lehetővé teszi számukra, hogy különböző szögekből és felületekről is olvassanak. A 2D vonalkód olvasók általában képesek az 1D-s vonalkód olvasására, ez fordítva azonban nem igaz. Az ilyen típusú olvasók ideálisak:

·         Olyan környezetekben, ahol nagy mennyiségű adatot kell rögzíteni kis helyen.

·         Olyan iparágakban, mint az autóipar, az elektronikai alkatrészek vagy az egészségügy, ahol például az alkatrészek, a gyógyszerek és az orvosi eszközök Data Matrix kódokkal vannak ellátva.

·         Modern kiskereskedelmi és marketing alkalmazásokban, ahol QR kódokat használnak promóciókhoz vagy ügyfélkapcsolati rendszerekhez.

Mire van szüksége vállalkozásának?

Egy vonalkód olvasó rendszer kialakítása előtt számos szempontot kell mérlegelni. Az, hogy milyen típusú vonalkódot kell majd alkalmaznia, nagyban függ az általa tárolt adat mennyiségétől és a felhasználási területtől. A Codeinfo Trade Kft. kínálatában mindkét típusú készüléket megtalálja, ráadásul szaktanácsadással segítenek a teljes rendszer kialakításában. Tőlük egy kézből szerezhető be és kombinálható össze szakszerűen minden szükséges eszköz a címkenyomtatóktól a vonalkód olvasókig. Ráadásul az általuk forgalmazott készülékekre szükség esetén beüzemelést, telepítést és szervizszolgáltatást is vállalnak.